2020. április 1., szerda

60 ÉVES A FONYÓDI BALATON ÁRUHÁZ



A BALATON ÁRUHÁZ Fonyód központjában található a vasútállomással, buszmegállóval szemben, a 7-es főközlekedési út mentén - a Dísz téren.

1960. április 2-án adták át a nagyközönségnek, e bejegyzés ennek 60. évfordulójára készült.

A Balaton Áruház képeslapon


A mai áruház előtti részen - az egykori Vasút utcában - alakultak ki Fonyód első kereskedelmi, vendéglátóipari egységei az 1890-es évek végén, 1900-as évek elején.
Például Sipos Flóra és Kajos Ödön Vilmos "Bazár" üzlete, amely később - lebontása előtt - Ibolya fagyizó néven volt ismert.

Az egykori Bazár, Fonyód első üzlete / forrás: a szerző képeslapjának részlete

E mellett épült fel Fekete Gyula kaposvári ügyvéd, sándortelepi nyaralótulajdonos vállalkozásában egy üzletház, ahol többek között a Bellai fodrászat ill. fényképészet is berendezkedett.

Az üzletház /  forrás: FOKI Helyismereti Gyűjtemény
Ebből lett később az államosítás után a Népbolt

Bazár / fagyizó - üzletház / Népbolt // forrás: Fortepan

Az épülő áruház, előtte az egykori Bazár és a Népbolt épületei / forrás: FOKI Helyismereti Gyűjtemény
 A Népbolt árukínálata általános volt, tulajdonképpen majdnem mindent lehetett kapni: élelmiszer, cipő, rövid-méterárú, petróleum, stb.

Bontják a bazár és a népbolt épületét / forrás: FOKI Helyismereti Gyűjtemény
Amikor a fejlődő település, a járási központtá vált Fonyód és nyaraló közönsége már kinőtte, 1958 tavaszán hozzáfogtak a mögötte lévő területen egy új áruház építéséhez – amely később a Balaton Áruház elnevezést kapta. Az építtető a Somogy megyei Népbolt Vállalat volt: „Fonyódon e napokban kezdődik meg az ország legkorszerűbb kisáruházának építkezése. A fonyódi Népbolt csaknem teljesen üvegből készül majd.” – írta 1958 májusában a Somogyi Néplap. Az építkezés folyamatáról időnként beszámolót is olvashattak a megyei lapban, pl. októberben ezt írták: „A fonyódi népbolt mögött új népbolt vagy inkább áruház betonváza bontakozik ki. A kiváló osztrák zsaluzódeszkákkal készült betonra jóleső érzés rálépni. A szakosított, hatalmas oszlopcsarnokos népbolt óriási kirakatai lassan kibontakoznak. December 1-re tető alá kerül. Jövő év júniusában már itt vásárolhat a Fonyód környéki Balaton-part. […]”

Somogyi Néplap, 1959. július 12.
Az építkezés és a településkép változásai mindenki számára látványosak voltak, 1959 februárjában „[…] nem kis meglepetés éri azokat, akik a régi, ósdi központi népboltot fogják keresni. Az állomással szemben lévő elavult áruháznak akkor már csak hűlt helyét találják. S még valamit: egy korszerű áruházat. Építését már a múlt nyáron megkezdték. A több mint másfélmillió forintos beruházással készülő modem áruház már egyre inkább kibontakozik. Az árkádok nemcsak a modern építészeti stílust akarják kifejezni, hanem megoldják a kirakatproblémát is. Légszigeteléssel védik az áruház látogatóit a nyári hőség, a téli hideg ellen.  Ma még csak vonalakban látszik az áruház belső képe, még csak félig készek a földszinti és emeleti elárusítóhelyek, a raktárak és hűtőkamrák, de május-júniusban már teljes szépségében  bontakozik ki az épület A nyári főidényben pedig már a vevők rendelkezésére áll.”

Az áruház képeslapon / forrás: FOKI Helyismereti Gyűjtemény
Sajnos az építkezés kivitelezése – előre nem látható nehézségek miatt – csúszott, így a korábban tervezet 1959-es nyitás helyett, csak 1960 áprilisában adták át a vásárlóközönségnek.
Az elkészült áruház nyitását 1960. március végén már beharangozták, számítva a kiemelt érdeklődésre:

Hirdetés a Somogyi Néplapban
„Április 2-án, szombaton nyílik Fonyódon a Balaton Áruház, a Balaton-part egyik legreprezentatívabb létesítménye. Az áruházban méteráru, cipő, készruha, divatáru, fehérnemű, kötöttáru, továbbá villamossági, műszaki, illatszer, üveg, edény, papír, sport- és játékáru, valamint élelmiszer és csemegeárúk bő választéka áll kedves vevőink rendelkezésére.”

Szórólap / forrás: FOKI Helyismereti Gyűjtemény (Bata Lőrinc gyűjtése)
A nyitás több mint sikeres volt: „Szép ez az áruház, válóban a Balaton-part legszebb, legimpozánsabb üzlete. Építésére 2 millió 700 ezer forintot fordítottak. Tetszetős az 50 méter hosszú kirakat, bent pedig az áruk elrendezése nyeri meg a vásárlók tetszését. A földszinten a csemege-, élelmiszer-, háztartási és villamossági, valamint piperecikkek, az emeleten a cipőkonfekció, a női és férfi-divatosztály kapott helyet. A 3 millió forintos árukészletből nemcsak a fonyódiak, hanem a járásbeliek és az itt üdülők is kedvükre válogathatnak.” – írta április 6-án a Somogyi Néplap.



Képeslapok / forrás: FOKI Helyismereti Gyűjtemény
Az épületet 1975-ben átalakították, az ablakokat kopolit üvegre cserélték és a nagy helyet foglaló belső lépcsőt kihozták az északi oldalra. A kirakatokat napellenzővel védték, a déli oldalon vasboltot alakítottak ki. 1992-ben üzemeltetését bérbe adta a Somogy Kereskedelmi Vállalat, majd 2002-ben megvásárolta a Balaton Áruház Kft.



Fotók az áruházról / forrás: Balaton Áruház Kft.
Az Áruház 2001-es állapotáról, kínálatáról tanúskodik egy reklám-cikk a Somogyi Hírlapból: 

Somogyi Hírlap, 2001. május 19.
Az épület 2013-ban került felújításra ifj. Lőrincz Ferenc tervei alapján, a Balaton Áruház Kft megrendelésére. A munkálatok 2015-ben fejeződtek be. Az eredeti 2 szint helyett 3 szint és a tetőtérben egy étterem került beépítésre. Belül megmaradt a nyitott aula jellege és a tetővilágítás. Az energiatakarékos működést a hőszigetelés és a levegő hőszivattyús hűtés – fűtés biztosítja.


Fotók az áruház átépítéséről/ forrás: Balaton Áruház Kft.

Az áruház madártávlatból / forrás: Fonyódi Média Kft., Böröczky Bulcsú

(A szöveges rész utolsó kettő bekezdése a Balaton Áruház Kft. információi alapján készült)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése