2019. október 2., szerda

WALKO KILÁTÓ 2.0


A fonyódi Walko kilátóról írtam már egy bejegyzést öt évvel ezelőtt, most nem elevenítem fel újra, visszaolvasható itt.

Most az újabb kori történetről szedtem össze pár információt, mivel elkészült a felújítása.
Az 1980-as évek végére az emlékhely gyakorlatilag már nem töltötte be funkcióját: padok híján pihenőként sem lehetett használni, s környezete a kilátást sem tette lehetővé. Ahogyan a fonyódi ügyekkel – erős családi kötődése révén - előszeretettel foglalkozó Jutasi Róbert szóvá tette a Somogyi Néplap hasábjain 1988 augusztusában: „A nagyközség egyik legelhanyagoltabb kilátója ez az egykori szép pihenőhely. Ma már a kőpad is hiányzik, a faragott kerítés omladozik, de egyébként sem igen érdemes hosszabb időre megpihenni. A csodás panorámából, sajnos, nagyon kevés maradt.” Mint írta, a „pad előtti bokrokat és fákat az idén sem vágták le, így ezek most is akadályozzák a kilátást.” Azt is megjegyezte, hogy a korábbi években egy helyi lokálpatrióta „önkényes” társadalmi munkája tette csak lehetővé a kilátást, ugyanis megvágta a panorámába benyúló faágakat és bokorhajtásokat. Jogosan tette a megjegyzést: a helyi illetékeseknek miért nem szúr szemet a „kilátástalanság”?
 
forrás: Somogyi Néplap, 1988. augusztus 4. 1.
Az újsághírre reagált a nem sokkal korábban alakult „Fonyódvédő” egyesület vezérkara, s ígérték, hamarosan megkezdik „a kilátást akadályozó fás, bokros partszakasz rendbetételét és a kőépítmény helyreállítását.” Mint írták, gondot okoz az, hogy „a kő műtárgyak egy részét - vázákat, díszköveket - garázda személyek összetörték és elhordták.” Ígérték, hogy az „egyesület mindent megtesz ezek pótlására.”, hiszen „Közös érdekünk és vágyunk, hogy a hely páratlan panorámájában ismét együtt gyönyörködhessünk”, mindehhez kérték a „nagyközségért tenni akarók segítségét.”
 
forrás: Somogyi Néplap, 1988. augusztus 9.
Az egyesület nem csak ígérte azt, hogy hozzáfognak a munkához, egy 1991-es beszámolóból kiderült, hogy alakulásuk után „Első lépésként helyreállítottuk a sportpálya melletti Walkó-kilátót, mert ugyancsak lepusztult állapotban volt. Ma eredeti szépségében látható újra, az idén pedig ráhelyeztük Fonyód márványba vésett címerét, amelyet Benedek György szobrászművész készített ingyen a városnak.”

Az elmúlt közel harminc évben az emlékhely állapotában nem keletkezett maradandó károsodás, azonban a talapzata az út állandó magas szintű terhelésének és az omlásveszélynek köszönhetően megrogyott, amely szükségessé tette a teljes körű felújítást.

Az emlékhelyet Fonyód Város Önkormányzata elbontatta, a talapzatot megerősíttette, majd 2019 kora őszén újra teljes pompájában csodálhatjuk meg az 1926-ban készült Walko kilátót, Fonyód egyik legnépszerűbb fotó-célpontját!

Az alábbi képek forrása: Valent Éva / Balatoni értékmentés FB oldal






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése