2021. január 26., kedd

FONYÓD, 1957. SZEPTEMBER 15. vasárnap

 Egy kis fonyódi mikrotörténelem, avagy egy délután krónikája.

Az előzmény 1957. augusztus 31-re vezethető vissza, akkor este kezdődött a "Balatoni Hetek" programsorozat Siófokon és másnap folytatódott a Balaton több településén. Fonyódon például a járási tanács nagytermében művészi fényképekből rendeztek (sajnos, nem egészen jól megszervezett) kiállítást. Nagy sikerrel zajlott azonban "a fonyódi várdomb megnyitása. A szép kilátást nyújtó magaslat környékét rendbe hozták, bekerítették és az út mentén padokat helyeztek el a kirándulók részére a hegymászás fáradalmainak kipihenésére." (Somogyi Néplap, 1957. szeptember 3.)

Másnapi hír volt egyébként az is, hogy hozzáfogtak a fonyódi vár feltárásához, mely "a Balaton-könyéki törökkori magyar végvárrendszer egyik láncszeme volt. Szeptember elején megkezdik a vár romjainak feltárását. Az ásatásokat a székesfehérvári múzeum igazgatója vezeti." (a hónap vége felé már az ásatási eredményekről számoltak be!)

De hát mi történt szeptember 15-én? A Fonyódi Járási Könyvtárban Irodalmi estet rendeztek.

Fonyódi Járási Könyvtár 
(Szigethy-Gyula-, majd Csejdy villa Bélatelepen, ma Bartók Béla u.)
forrás: Takáts Gyula Könyvtár, Kaposvár

A Járási Könyvtár 1954 áprilisában nyitotta meg kapuit Bélatelepen az egyik "igénybe vett" villában. A könyvtár igyekezett a kor kívánalmaihoz alkalmazkodva olvasókat vonzani az épületbe, és egyben felpezsdíteni a járási központ Fonyód kulturális életét, ezért propaganda tevékenységet is folytatott annak érdekében, hogy minél jobban megismerjék szolgáltatásait. Egyértelmű az, hogy a korabeli kulturális élet meghatározó intézménye volt Fonyódon. 

Szerencsés módon erről a programról többféle beszámoló is fennmaradt és dokumentumok sokasága rögzítette e nap történéseit.

Az est meghívójának részlete
forrás: Bata Lőrinc gyűjtése, FOKI

Az eseményen készült fényképek fennmaradtak a könyvtár gyűjteményében (ma: FOKI), és több oldalról összerakva a történetet sikerült beazonosítani őket. Fonyód korabeli könyvterjesztője, korábbi könyvtárosa, Bata Lőrinc (1907-1991) révén - s nem utolsósorban unokahúga, Szmodits Zoltánné Márta áldozatos munkájának köszönhetően - megmaradt a program plakátja és meghívója is. A fotók egy részén ez látszódik a háttérben a könyvtár használati szabályzata mellett.

Az esemény plakátja
forrás: Bata Lőrinc gyűjtése, lelőhely: FOKI

Álljon itt a legrészletesebb leírás, dokumentáljuk a Somogyi Néplap cikkével, amelyet a könyvtár vezetője, Máté György írt:

A cikket közlő újság fejléce
forrás: Arcanum Hungaricana adatbázisa

"Irodalmi est Fonyódon

A BALATONI HETEK keretében a Fonyódi Járási Könyvtár, a Somogy megyei Tanács Idegenforgalmi Hivatala segítségével szeptember 15-én irodalmi estet rendezett.
A bevezető előadást dr. Kanyar József, a kaposvári levéltár igazgatója tartotta.
A szereplő írók mind dunántúli születésűek: Jankovich Ferenc Fejér megyei, Takáts Gyula somogyi, Füsi József veszprémi. A hallgatóságnak Jankovich kenyérsütő édesanyjáról írott verse tetszett legjobban, de érdeklődve hallgatták a történelmi trilógia most készülő harmadik kötetéből felolvasott részletet is, mely részben a fonyódi járás területén játszódik. Takáts verseiből gyönyörű tavunk színei, a víz, a nádasok világa kelt életre. Füsi József egy Pirandello-elbeszélést olvasott fel. melyet mostanában fordított le. Olyan ízes dunántúli nyelven ültette át magyarra, hogy nem lehet többé nem a miénknek vallanunk. Igazolta, hogy hogyan válhat egy világirodalmi érték a magyar irodalom kincsévé.

Kanyar József tartja a nyitó előadást, az előadói sor bal szélén Takáts Gyula
forrás: FOKI fotógyűjteménye

A hallgatóság néhány üdülőn kívül helybeliekből tevődött össze, parasztokból, iparosokból, a földművesszövetkezet dolgozóiból és néhány pedagógusból, felnőttekből és az iskolából már kikerült fiatalokból. Az emberek véleménye szerint a Fonyódi Járási Könyvtárban hároméves fennállása óta nem volt ilyen sikerült rendezvény. 

A Balatoni Kurír című lap fejléce
forrás: Siófoki Könyvtár adatbázisa

A résztvevők megtekinthették a könyvtár balatoni vonatkozású kiállítását is, melyen a könyvtár több mint száz dokumentumot, könyvet, plakátot és nyomtatványt állított ki. A kiállításon, mint legrégebbi, szerepelt Széchenyi István balatoni gőzhajózásról írt könyve 1848-ból, és mint legújabb, Móricz Béla Fonyódról írt útikalauza. Láthattuk a korábbi évek balatoni ünnepségeinek plakátjait és a Balatoni Kurír, a Balaton című hírlap egyes példányait. 

Móricz Béla 1956-ban megjelent könyvének borítója

A találkozó végén az írók a könyvtárban meglévő műveiket a könyvtár felnőtt és ifjú olvasóinak ajánlva dedikálták. A helyszínen könyvárusítás is volt. Az ünnepélyes találkozó után élénk beszélgetés alakult ki az írók és az ottmaradt vendégek között. Hamarosan a Balaton jövőjére terelődött a szó és olyan tervek és ötletek születtek, melyek felkelthetik a Művelődési Minisztérium, a Balatoni Intéző Bizottság és a többi illetékes szerv figyelmét is. 

forrás: FOKI fotógyűjteménye

A könyvtárosok elmondták: a Fonyódi Járási Könyvtár a Balaton déli oldala íróinak találkozó helye lehetne, ahol az írók nemcsak egymással, hanem olvasóikkal is találkozhatnának. Jelenlegi általános közművelődési profilja pedig balatoni tájkönyvtár jelleggel bővülhetne ki, muzeális és kölcsönözhető anyag összegyűjtése révén. 

A kiállítás egy részlete: 
forrás: FOKI fotógyűjteménye

Ehhez természetesen a megye vagy a minisztérium megbízása, és anyagi, erkölcsi támogatása kellene. Fonyód földrajzilag is alkalmas arra, hogy a somogyi Balatonpart irodalmi központja legyen: három oldalról könnyen megközelíthető vasúton, északról pedig hajóval. Tehát Fonyódnak szinte szükségszerűen kell Balatonfüred és Keszthely sorába lépnie. Míg a badacsonyi Szegedi Róza-házban lévő múzeum és a szigligeti alkotóház közönség nélkül van, addig ez Fonyódon nem hiányozna. Viszont az alkotóház közelsége kézenfekvőén adja Fonyód számára az írókat. Később pedig Fonyódon is lehetne alkotóházat építeni. 

Az idén a könyvtárban megfordult írók, Csohány Gabriella, Fodor András, Kárász József, Tatay Sándor. Tóth László is helyeselték tervüket. Az ünnepélyes találkozón sok értékes javaslat hangzott el, mely a kulturális élet fejlődését, a Balaton mai gazdasági és kulturális elmaradottságának felszámolását célozta."

A kiállítás egy részlete: 
forrás: FOKI fotógyűjteménye

Fenti képen látszódik Takáts Gyula és Egry József könyve, amely még mindig elérhető a könyvtár állományában, a szerző dedikációjával:


A fonyódi Vízitükör címoldala
forrás: FOKI gyűjteménye

A könyvtár III. negyedévi beszámolóban Máté György igazgató így írt a rendezvényről: „Szept. 15-én a Balatoni Hetek keretében irodalmi estet rendeztünk, a Somogymegyei Idegenforgalmi Hivatal anyagi támogatásával. A könyvtár hároméves fennállása óta ilyen sikeres rendezvényünk nem volt. Előadó Kanyar József, a szereplő írók Jankovich Ferenc, Takáts Gyula és Füsi József voltak. Fellépett a fonyódi szövetkezeti énekkar is. Tárgya a táj irodalma volt. A résztvevők, mintegy 110-en, zsúfolásig megtöltötték az olvasótermet.” 

****

S miről írt aznap a megyei újság? - Somogyi Néplap, 1957. szeptember 15.

Egy héttel korábban avatták fel Balatonszárszón József Attila emlékmúzeumát, s képes beszámolót közöltek az eseményről.

Szóba kerültek - meglehetősen negatív felhanggal - a fonyódi hőforrás után kutató fúrások, megemlítve, hogy a melegvíz az a Csisztapuszta alatti rétegekben van. (Nemzeti kincsünk : Hőforrásaink nyomában)

Hosszú írás mutatta be a kohányi uradalom egykori számadó kanászát, Varga Pista bácsit, a 82 éves öreg pásztort.

A somogyi irodalmi élet hiányáról is szólt egy hosszabb írás.

Időjárás: „Várható időjárás vasárnap estig: Tovább tart az évszakhoz képest hűvös idő. Sokfelé eső. Mérsékelt, a Dunántúlon élénkebb északi-északkeleti szél. Várható legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap nyugaton 12-15, keleten 16-19 fok között.”

Közölték Ruisz György fonyódi témájú grafikáját:
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése