2015. december 28., hétfő

RÓTH MIKSA FONYÓDI ÜVEGABLAKAI


150 éve született RÓTH MIKSA üvegfestő - mozaikművész


RÓTH MIKSA FONYÓDI ÜVEGABLAKAI

A fonyódi római katolikus Nagyboldogasszony templom üvegablakai az 1921-es, Korb Flóris által tervezett  átépítés után Róth Miksa (1865-1944) üvegfestő és mozaikművész műhelyében készültek.
Róth Miksa (Pest, 1865. dec. 26. – Bp., 1944. jún. 14.): üvegfestő. Apja műhelyében tanult, majd külföldi tanulmányutat tett melynek során megismerkedett az üvegfestő művészettel. Hazatérve különleges színű és fajtájú üvegek előállításával nemzetközileg elismert színvonalra emelte a m. üvegfestészetet. Műhelye 1885-től állt fenn. Munkássága kezdetben a historizmus, később a szecesszió szellemét tükrözte. Dekoratív festészettel is foglalkozott, ő készítette a bp.-i Szt. István-bazilika, az Országház üvegképeit. Körösfői Kriesch Aladár és Nagy Sándor együttműködésével készítette a lipótmezei elmegyógyintézet és a marosvásárhelyi kultúrpalota mozaikjait. – Írása: Egy üvegfestőművész emlékei (Önéletrajz, Bp., 1943). – In: Magyar Életrajzi Lexikon.



A cég fénykora 1898 és 1908 közé tehető, az 1921 körüli időkben már nem volt olyan mértékű megrendelése a műhelynek, ami kérdésessé tenné Róth Miksa saját kezű munkáját, tehát minden valószínűség szerint ő is szerepet vállalt a fonyódi ablakok elkészítésében.
(Fényi Tibor gondolatai. A budapesti Róth Miksa Emlékház igazgatója, az üvegművész munkásságának kutatója 2013. június 30-án, vasárnap a Szentmise után 12 és 13 óra között fényképezte le készülő monográfiája számára a fonyódi ablakokat.)

A díszes ablakokat sajnálatos módon elcsúfítja a külső oldalukon lévő rács, amely a központi alakokat „felszabdalja”, így rontva a kép élvezhetőségét.
Sajnos a templom ill. a fonyódi r. kat. Plébánia iratai között nem maradt fenn semmiféle utalás az ablakok állíttatásával kapcsolatosan, így nem tudjuk bizonyosan azt, hogyan kerültek Fonyódra a Róth Miksa által készített üvegablakok.


A fonyódi katolikus templom (képeslap, a szerző tulajdona)

Ugyanakkor tény, hogy Korb Flóris és Róth Miksa is az Eötvös József Főreáliskola diákjai voltak, s mindketten az 1925-ben újra-alakult baráti egyesület választmányi tagjai lettek. Arra is találtunk utalásokat, hogy egymással baráti viszonyt ápoltak, Korb rendszeresen járt Róth lakásában művészek és építészek társaságában. A budapesti Zeneakadémia és a debreceni egyetem épülete mindkét alkotó munkásságának a része volt.
Másik kapcsolódási pont lehet a volt budapesti főpolgármester Ripka Ferenc, aki kezdeményezte a templom átépítését és előteremtette annak anyagi költségeit. Budapesti, a Gellérthegy utca 13. szám alatt álló házában lévő díszes ablak talán Róth Miksa alkotása.
Szóba jöhet még a Törley család is, Sacelláry Irén – a pezsgőgyáros özvegye, bélatelepi villatulajdonos – több, a családhoz kötődő épület díszítésére (Törley kastély, Sacelláry kastély, Törley Mauzóleum) alkalmazta Róth Miksát.
A templom hatodik díszes üvegablaka (felirata a koszolódás miatt olvashatatlan) nem Róth Miksa alkotása, PL monogramm található benne.

Az üvegablakok (ábrázolt személy és felirat):

A templom déli oldalán:

1.
A jó apának Diósy Xav. Ferencznek emlékére
Hálás fia Diósy Ödön 1921
Az ablak felső részén lévő felirat ill. a nagyalakú ábrázolt személy Xav. Szt. Ferencz, vagyis: 
Xavéri Szent Ferenc (1506-1552) jezsuita szerzetes, az egyik legnagyobb keresztény misszionárius.

Kutatásaink során eljutottunk az Ady Endre költeményei által az irodalomtörténetbe ’Léda’-ként bevonult Brüll Adél (1872-1934, szülei Brüll Sámuel, Stern Cecilia) férjéhez, Diósy Ödönhöz (1873-1935, anyja Kaufmann Anna), akinek az apja Diósi Ferenc volt (az erdélyi, nagyváradi eredetű család régi neve Nussbaum volt, Ignác fakereskedő 1881-ben, Samu [gyermekei Ferenc és Ignác] kereskedő 1862-ben magyarosított ’Diósi’-ra). Diósi Ferenc Nagyváradon volt címfestő. Diósy Ödön és Brüll Adél házasságkötésük után Szófiában éltek, ahol a katolikus hitre tértek át.

Nem tudjuk bizonyosan, hogy az üvegablakot a fenti Diósy Ödön állította-e? Széleskörű kutatás során sem találtunk mást e néven, akinek ráadásul az apját Ferencnek hívják. Amennyiben ő az ablak állíttatója, fonyódi kötődésére az alábbi magyarázatot tartjuk lehetségesnek:

Az 1920-as években a Kereskedelemügyi Minisztériumba került, ahol 1924-ben kormányfőtanácsossá nevezték ki (Walkó Lajos miniszterrel is kapcsolatba került). Diósy a hírek szerint Bethlen István miniszterelnök bizalmas embere volt, s mint ilyen – ezt már mi tesszük hozzá - akár Ripka Ferencet is megismerhette.



2.
Hertelendy Dénesné szül: Dapsy Amália
emlékére – bánatos anyja – 1925.
Az ablak Szent Amáliát ábrázolja.
(A fonyódi ablak Szent Amália ábrázolása fennmaradt Róth Miksa iratanyagai között, sokáig úgy tűnt, Amália nevű leánya köthető az elkészítéséhez, de egyértelmű, hogy a fonyódi ablaknak a tervéről van szó. – Fényi Tibor megállapítása.)
Dapsy Amália anyja dapsai Dapsy Frigyesné csíktapolczai Lázár Juliska (1869-1943) volt. Amália férje Hertelendy Dénes rendőr-orvos-ezredes (1887- ) volt, 1913-ban kötöttek házasságot, leányaik Erzsébet (1914) és Mária (1916) voltak. Dapsy Amália harmadik gyermekük, Dénes születésekor hunyt el 33 évesen, 1924 februárjában az újszülött fiúval együtt.
Hertelendy Dénes 1922 és 1939 között volt bélatelepi villatulajdonos.

A templom észak-keleti oldalán, közel az oltárhoz:



3.
Korb Flórisné 1921
Alakábrázolás nélkül.
A templom 1921-es átépítését Korb Flóris műépítész tervezte meg és felügyelte a munkálatokat. Özv. Korb Flórisné sz. rosenheimi Rössler Hermina 1943. október 22-én hunyt el. Leányaik Erzsébet (1899-1925), Margit és Flóra.



4.
Isten dicsőségére
Alakábrázolás, évszám és az adományozó feltüntetése nélkül.



A templom északi oldalán:

5.
Buzáth Bandika emlékére 1925.
Az ablak központi nagy alakja Szent András.
Buzáth János későbbi bélatelepi villatulajdonos, budapesti alpolgármester kisfia hunyt el Budapesten 1913. március 6-án, 9 éves korában. Buzáth akkor mint fővárosi tanácsos szerepelt a szomorú hírben.




Az üvegablakok fényképeinek jogtulajdonosa a Fonyód Média Kft. | Kajetán Jácint

A szöveg jegyzetapparátusa a készülő, Zsidók Fonyódon című könyvemben fognak szerepelni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése